Seksi sivut homoseksuaaliseen sihteeri oulu

seksi sivut homoseksuaaliseen sihteeri oulu

Gösta Sundqvistin johtaman orkesterin videoita on esitetty Ylellä eri musiikkiohjelmissa ja artikkeliin on koottu kuusi sellaista.

Viisitoista tunnettua kappaletta — osaatko niistä jokaisen? Suomi on tuhansien järvien ja laulujen maa. Miten hyvin tunnet kotimaiset klassikot? Testaa tietosi Elävän arkiston leikkimielisessä testissä: Helena Ranta on painottanut urallaan kuolleiden oikeuksia. Päätyönään hän on tutkinut onnettomuuksien ja väkivaltaisten konfliktien kuolonuhreja. Ranta on tunnettu asiantuntija, joka vielä eläkepäivinään viettää pitkiäkin ajanjaksoja tutkiessaan joukkohautoja ympäri maailmaa.

Hän aikoo tehdä työtään niin kauan, kuin hänen apuaan tarvitaan. Pääkaupunkiseudun vedentarpeen kasvu ja talousveden huono maku herättivät henkiin ja lukujen jättihankkeen, raakavesitunnelin Päijänteestä. Ensin pelastettiin suutari Andersson Klassikkosketsin parodialaulu soi komeasti, etenee paatoksella ja päättyy viihdyttävästi. Korva oli täynnä limaa ja kauheesti rupes vinkumaan.

Karhu näki, että liikkuuhan se. Se lähti sitten vähän matkan päähän ja kaikennäköistä leikkiä rupes siellä mylläämään. Hän piti minua emonaan. Miten Iranin nuoret juhlivat salaa, henkensä kaupalla? Dokumentti kertoo Iranin tabuista ja vierailee muun muassa salajuhlissa Teheranin hienostoalueella. Sananvapaudesta keskustellaan erikoislähetyksessä, jonka juontavat Annika Damström ja Markus Liimatainen.

Tanskan profeettakuvat synnyttivät väkivaltaisia mellakoita. Vuonna tanskalaisessa Jyllands-Posten-sanomalehdessä julkaistut Muhammed-pilakuvat johtivat laajoihin väkivaltaisiin mielenilmauksiin ympäri maailmaa. Länsimaissa korostettiin sananvapautta, islamilaiset maat vaativat anteeksipyyntöä. Kulttuurien törmäyksen syitä ja seurauksia pohtivat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Suomessa on tarjolla vaihtoehtoisia kouluja tavallisen peruskoulun rinnalle. Rudolf Steinerin pedagogiikkaan perustuvat steinerkoulut ovat vuotisia yhtenäiskouluja.

Absooluuttiseen demokratiaan nojaavassa Feeniks-koulussa oppilaat itse päättävät koska tulevat kouluun ja mitä opiskelevat. Muslimska män och kvinnor kan numera be tillsammans i en moské i Berlin. Tanken är att organisera de liberala krafterna inom islam och utmana dem som mest högljutt skriker ut hur religionen ska utövas. Vi har besökt moskén. Vi behöver mera kunskap om religion för att inte vara rädda. Många känner inte tillräckligt bra till sina egna och andras religiösa traditioner, säger islamforskaren Nina Björkman från Ekenäs.

Det har forskats mindre i Akseli Gallen-Kallelas tal än i de två föregående årtiondena. En aktuell utställning på Tarvaspää presenterar via några centrala teman detta turbulenta decennium i hans liv och konst. De senaste 80 åren har bara en handfull rättegångar hållits. Danmark har upphävt en mer än år gammal lagparagraf mot hädelse. Ilman kavaluutta ja Tuliportaat.

Nainen ei anna periksi, nainen pitää puolensa ja rahansa, mutta ei osta niillä rakkautta. Areenassa on katsottavissa draamaa rahan arvon tuntevista naisista, bisnesuvuista ja pankkimaailman laeista. Toivottujen draamojen paketista löytyvät mm. Ilman kavaluutta — Katso draamaa bisneksestä ja bisnessuvuista Yle Areenassa.

Suomen toinen 8 km ylittänyt vuorikiipeilijä haastattelussa. Vuorikiipeilijä Tuula Nousiainen nousi ensimmäisenä suomalaisena naisena maailman kuudenneksi korkeimman vuoren, Cho Oyun huipulle. Samalla hän ylitti vasta toisena suomalaisena maagisena pidetyn metrin korkeusrajan.

Nousiainen saapui Lauantaivekkariin syksyllä kertomaan saavutuksestaan. Ira "Mimmu" Turunen toimii ensimmäisenä suomalaisena jääkiekkovalmentajana Yhdysvaltojen naisten yliopistosarjassa. Joukkueen luotsaminen on muutakin kuin valmentamista. Tosi tarina -sarjan Mimmu-jakso on henkilökuva, jossa seurataan hänen joukkueensa valmistautumista kohti kauden ratkaisuottelua. Ensimmäiset naiskansanedustajat ja muita sankarittaria. Ruttuisessa paperilapussa luki haaleansininellä kuulakärkikynällä kirjoitettuna nimiä allekkain: Tove Jansson, Virpi Hämeen-Anttila, Pirjo Honkasalo… Kauppalistan tapaan se muistutti jääkaappini ovessa siitä, mitä ei kannata unohtaa.

Olli Ahvenlahden juontamaa musiikkisarjaa esitettiin — Yleisradion hovikapellimestari Olli Ahvenlahti juonsi vuosina —94 tv-katsojien toivekappaleille omistettua Suomen suosikit -musiikkiviihdeohjelmaa. Suorina lähetyksinä esitetyn sarjan lavasteissa nähtiin ja kuultiin kotimaisten artistien lisäksi myös ulkomaisia listamenestyjiä. Onnekaimmat toivojat pääsivät rupattelemaan idoliensa kanssa puhelinyhteyden avulla.

Vuoden eduskuntavaaleissa naiset saivat äänestää ensimmäisen kerran ja asettua vaaliehdokkaiksi. Äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden saaminen oli pitkä prosessi, joka kytkeytyi ensimmäiseen sortokauteen ja luvulla alkaneeseen tasa-arvotaisteluun. Kymmenistä tuhansista saarista ja kallioluodoista koostuvaa Lounais-Suomen saaristoa on usein pidetty maailman kauneimpana saaristona. Aluetta ja sen katoavaa elämäntyyliä käsiteltiin Arvi Auvisen tekemässä vuonna valmistuneessa ohjelmassa Taistelu saaristostamme.

Siinä etsittiin vastauksia saariston kulttuurisiin, taloudellisiin ja geopoliittisiin kysymyksiin. Tunteet olivat pinnassa, kun jääkärien pääjoukko palasi Suomeen Heidän lähtiessään maa oli elänyt sortokautta, nyt se oli ajautunut sisällissotaan.

Tauno Kuusimäen radio-ohjelmassa kuullaan ainutlaatuista ensi käden tietoa tapahtumien kulusta ja jääkärien tunnelmista heidän itsensä kertomana. Tällaisen Viron olemme suomalaisissa ohjelmissa nähneet. Suomenlahden yli voi kirkkaalla säällä nähdä paljain silmin. Läheisyys ei kuitenkaan yksin selitä sitä, miksi suomalaiset ja virolaiset tuntevat toisensa niin hyvin.

Oli nimittäin aika, jolloin lähelle oli pitkä matka ja vain radio- ja tv-signaalit ylittivät Suomenlahden. Tähän artikkeliin on koottu ajankuvia, dokumentteja ja yhteisohjelmia, joiden kautta me olemme oppineet Viroa tuntemaan. Eläköön Suomi ja Viro, enemmän kuin vain naapurit — elagu Soome ja Eesti, rohkem kui ainult naabrid! Vuonna esitetyssä Kamrat Eesti -sarjassa toimittaja Anna Laine kiersi Viroa ja selvitti, millainen valtio naapurimaastamme oli kehittynyt.

Surkeimmissa suomalaisissa stereotypioissa Viroa pidettiin takapajulana, josta kannatti käydä vain hakemassa halpaa viinaa. Kamrat pyrki murtamaan ennakkoluuloja tutustuttaen suomalaiset virolaisiin — taviksiin ja julkkiksiin, eri alojen ammattilaisiin ja asiantuntijoihin.

Kuunnelmat valottavat veljeskansan vuotista historiaa. Viro julistautui valtioksi helmikuussa Kansakunnan vaiheisiin on mahtunut sotaa ja vieraita valloittajia, mutta myös kukoistavaa kulttuuria ja suuria kirjailijoita. Jaan Krossin ja Hella Wuolijoen kirjoittamat kertomukset valottavat Viron historiaa luvun alusta sotavuosiin.

Käymme Eino Leinon matkassa luvun kulttuuripiireissä Virossa ja hengitämme raikasta, kolminkertaista kevättä: Omien elokuvien luettelon lukeminen synnyttää monia tunteita.

Omien elokuvien luettelon lukeminen synnyttää monia outoja tunteita: Ikävää ennen kaikkea yhdessä tekemistä kohtaan. Jokainen elokuva syntyy monessa vaiheessa, monen ihmisen taiteellisen työn tuloksena, mutta vain ohjaaja näkee ne kaikki. Liian paksu perhoseksi ja muita Heidi Köngäksen ohjauksia. Lämpotila oli laskenut Sillä, että ihmisille kerrotaan ja esimerkillä näytetään, miten pitää elää, on yhteiskunnan kannalta valtava merkitys.

Islamiin ja juutalaisuuteen verrattuna kristinuskon haavoittuva dynamiikka on toisenlainen: Kaikissa valtakunnissa toteutuu tämä: Ratkaiseva on, mitä maahan kylvetään.

Orja oli asemansa vuoksi sopiva roolimalli kristitylle. Roolimalliksi tuli Herran kärsivä palvelija Jes. Tämän vuoksi jo ensimmäisten seurakuntien johtajiksi saattoi nousta orjia. Yhteiskuntajärjestystä alettiin nakertaa sisältäpäin: Jumalan Poika on antanut arvon kaikkien alhaisimmille tulemalla yhdeksi heistä. Islamia ja juutalaisuutta tutkimalla voimme nähdä, miten suuresti elämäntapa muokkaa yhteisöä.

Kristinuskon mahdollisuudet ovat siinä, ymmärrämmekö katoamattoman siemenen arvon 1. Ainutlaatuinen lajike on jalostettu kasvamaan silloin, kun se on jyrkimmin epäajanmukainen. Matka siemenestä leiväksi on pitkä. Se on kutsu kaikille Kylväjän apulaisille työhön ja vaivannäköön.

Kylväjälle kallisarvoisinta on siemen… On kyse kokonaisvaltaisesta, ihmiselämän kaikki ulottuvuudet läpäisevästä liittymisestä Raamatun todistukseen Jeesuksesta.

Pohjoismaisen polttoaineketjun suomalainen omistaja kuvasi päätöstään tukea Suomen hiihtoa vuoden Lahden MM-kisojen doping-skandaalin jälkeen. Muut sponsorit olivat lähteneet kohun seurauksena. Nyt, 16 vuotta myöhemmin, mies iloitsi ja istui katsomassa suomalaisten voitonjuhlia MM-kisoissa.

Kysyttäessä hän kertoi, että hänen edelleen jatkuva tukensa hiihtoliitolle ei ole perustunut menestykseen ja mitaliodotuksiin vaan liiton antidopingtyön ja nuorisotyön turvaamiseen.

Vastustus, yleinen mielipide ja häpeä mittaavat tehokkaasti motiiveja ja vakaumusta. Mitä olen valmis tekemään oikeaksi uskomani asian vuoksi yleisestä mielipiteestä huolimatta tai sitä vastaan? Kohtalaisen vähän me kristityt olemme Suomessa joutuneet tällaisia asioita miettimään. Tässä lehdessä lähetystyöntekijä miettii, mikä pakko on istua autojonossa ja katsoa, kun nuoret sylkevät sivuikkunoihin. Jaksanko luovia työpaikalla, jossa ulkomaalaista vastaan juonitaan ja juorutaan?

Onko tämä sen arvoista? Juurilla kasvamisen juhlavuonna tutkailemme motiivejamme lähetystyössä mukana olemiseen. Ilolla täytyy siis olla paljonkin tekemistä motiivien kanssa. Ilon alkulähde ja kohde on Jumala, siksi se ei riipu siitä, mitä meissä ja meidän ympärillämme tapahtuu.

Keskellä vastoinkäymisiä ja kärsimystä voi kohdata syvän ja väkevän ilon, joka syntyy siitä tietoisuudesta, että armahdettuna syntisenä saa olla työssä mukana ja siitä, mikä odottaa. On sanottu, että syvintä tuskaa ikuisessa kadotuksessa tuottaa se, että ihminen ei elämänsä aikana tarttunut tarjottuun pelastukseen. Millaista lienee ikuinen ilo? Siihen voisi liittyä väkevää kiitollisuutta siitä, että sai olla mukana ulottamassa pelastusta heille, jotka eivät muutoin olisi saaneet mahdollisuutta kuulla ja ymmärtää hyvää uutista.

Olemme kuin salapoliisikertomuksessa, jossa Mestari­etsivä lopulta kokoaa väen isoon saliin ja ratkaisee ja selittää mysteerin, joka on näyttänyt sekavina vyöryvinä tapahtumina ja outoina juonenkäänteinä.

Luotamme siihen, että Jumala pystyy kääntämään myös olosuhteet ja tapahtumat omien suunnitelmiensa toteuttamiseen 1. Kylväjä ja bangladeshilainen yhteistyökumppani BLM-F ovat päättäneet toteuttaa molemmat tälle vuodelle Bangladeshiin suunnitellut kehitysyhteistyöhankkeet Suomen ulkoministeriön kielteisestä hanketukipäätöksestä huolimatta. Hankkeiden alkuperäinen yhteisbudjetti vuodelle olisi ollut euroa.

Toinen hankkeista on ruokaturvahanke, jolla pyritään mm. Toinen hanke on terveys- ja turvallisuushanke, jolla pyritään vähentämään onnettomuuksia ja lisäämään kylien ensiapuvalmiutta. Pienten budjettien takia BLM-F on joutunut säästämään rahaa tekemällä henkilöstövähennyksiä ja se on päättänyt myydä toisen projektiauton myöhemmin tänä keväänä, Kylväjän kehitysyhteistyökoordinaattori Rowan Clusker kertoo.

BLM-F ja Kylväjä miettivät parhaillaan myös kehitysyhteistyön tulevaisuutta ja tutkivat uusia rahoitusmahdollisuuksia nyt kun on tullut vaikeammaksi saada tukea Suomen ulkoministeriöltä. Johanna ja Jüri Perendi siunattiin matkaan poikansa Toukon kanssa sunnuntaina He ovat lähdössä Japaniin, Johanna toiselle työkaudelle, Jüri ensimmäiselle. Se muistuttaa siitä, että lähetystehtävä on tarkoitettu jokaiselle kristitylle.

Perendien matkaansiunaaminen heidän muissa nimikkoseurakunnissaan Vihdissä ja Joensuussa oli jo aiemmin tänä vuonna. Japanissa Perendit asettuvat Johannalle tuttuun Okayamaan, jossa Jürikin on vieraillut aikaisemmin. Jüri aloittaa kielikoulun ja Johanna jatkaa tuttuja töitään Toukon ehdoilla. Luvassa on ainakin englannin opettamista, kanttorin tehtäviä ja opiskelijatyötä. Tavoitteena on tutustua alueen äiteihin ja lapsiin, ja katsoa, mitä heidän kauttaan avautuu.

Kylväjän läheteistä heitä on odottamassa Japanissa Lea Lukka, joka työskentelee Midorigaokan ja Seishinin seurakunnissa. Rukoillaan Perendien lähtövalmistelujen, matkustamisen ja Japaniin asettumisen puolesta. Afrikkalaisen anglikaanipiispan tuskastunut kysymys amerikkalaiselle kollegalleen päätti pitkän keskustelun seksuaalietiikasta Raamatun äärellä.

Runsaassa 20 vuodessa suhtautuminen sukupuoleen, seksuaali­etiikkaan ja homoseksuaalisuuteen on tuonut protestanttisen kristillisyyden sisälle näkyvän repeymän, joka on vihdoin ja lopullisesti saavuttanut myös Suomen.

Ne, jotka kuvittelevat, että kyse on kristinuskoksi kutsutun maailmanlaajan ilmiön kahdesta haarasta, yhden ja saman viinipuun erilaisista oksista, erehtyvät pahan kerran. Ero on radikaali, koska haarat eivät kasva samasta juuresta. Millainen kasvi uhkaa parissa vuosikymmenessä tukahduttaa ja vallata vuosituhantisen kasvuston? Siemenen kylvi yhdysvaltalainen feministiprofessori Judith Butler teoksellaan Hankala sukupuoli Gender Trouble.

Teorian perusväittämä oli, että ihmisen sukupuoli ei määrity kehon biologiasta käsin sex vaan rakentuu sosiaalisesti gender yksilön valintana. Butlerin kuuluisin teesi on, että sukupuoli ei ole olemista vaan tekemistä. Butlerin sukupuoliteoria on käynnistänyt massiivisen ja käsittämättömän vaikutusvaltaisen poliittisen liikehdinnän.

Se on pyyhkäissyt länsimaisen yliopistomaailman läpi ja synnyttänyt lukemattomia oppituoleja ja tutkimuskeskuksia. Sen vaikutus näkyy erityisesti koulumaailmassa nuorten ja murrosikäisten keskuudessa, minkä satoa tullaan korjaamaan pitkään.

Sukupuoliteoria ohjaa suvereenisti länsimaisia lainlaatijoita. Viimeisen 15 vuoden aikana 20 maassa avioliittoinstituutio on avattu samaa sukupuolta oleville. Kristillisille kirkoille sukupuoliteoria on kuolemanvakava asia, koska se panee kirveen raamatullisen ihmiskäsityksen juurelle. Katkaisemalla juuret Raamattuun se käytännössä estää kutsun, valtuutuksen ja lähettämisen. Ei ole mahdollista uskoa ja luottaa rakastavaan Jumalaan uskomatta Raamattuun, jonka välityksellä hän ilmoittaa itsensä.

Vain Raamatun valossa selviää sekin, että luodun ja lunastetun ihmisen, miehen tai naisen, arvoa ja ikuisuutta määrittää oleminen eikä tekeminen. Nähtiin, että Jumalan sanassa on oma sisäinen voima, joka vakuuttaa ja liikuttaa: Lutherin lausumaa voisi ehkä nimittää hänen määritelmäkseen lähetyskutsusta.

Kutsu on edelleen voimassa. Sanan viljelyn ohella kutsu varjella on myös voimassa. Sen kutsun Jumala on antanut erityisesti piispoille ja esipaimenille.

Juurillaan kasvava Kylväjä korostaa juhlavuonna raamattutyötä ja se merkitystä lähetystyössä ja työalueiden arjessa. Raamattuopistolla paikalla ollut seurakunta siunasi ja lähetti ryhmän pakolaistyöhön Ateenaan: Nuoret työskentelevät Ateenassa Heria Voithias -pakolaisten palvelukeskuksessa.

Työ on hyvin monipuolista ruoan valmistuksesta pyhäkouluun ja jopa vaipanvaihtoon. Vaikka käytännön työtä on paljon ja palvelu on antoisaa, on aito kohtaaminen se, mikä on aiempina vuosina jättänyt jäljen opiskelijoiden sydämiin.

Pakolaiset ovat jääneet monien opiskelijoiden pysyväksi rukousaiheeksi opintomatkan jälkeen. Kirkkokansan Raamattupäivä pidetään Finlandia-talossa Helsingissä Seitsemättä kertaa järjestettävä tapahtuma tarjoaa monipuolista ohjelmaa ja erilaisia näkökulmia uskoon ja uskonpuhdistukseen. Kirkkokansan raamattupäivän paneelissa ovat mukana Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo, Kankaanpään seurakunnan kirkkoherra Keijo Rainerma ja Lapuan hiippakunnan lähetyssihteeri, pastori Jukka Jämsén.

He keskustelevat uskonpuhdistuksesta tässä ajassa. Keskustelijoina ovat aika erilaiset herrat, joten keskustelusta voi tulla todella kiinnostava, toimittaja ja evankelista Mari Turunen sanoo. Hän itse puhuu tapahtumassa aiheesta Uskoa ja elämää.

Paneelin jälkeen vuorossa on ehkä päivän yllättävin nimi, Jippu. Pop-musiikillaan tunnetuksi tullut Jippu julkaisi ensimmäisen hengellisen levynsä marraskuussa ja työskentelee Turun Mikaelin seurakunnan musiikkievankelistana. Siinä on artisti, taiteilija ja evankelista samassa paketissa. Jippu pystyy vetämään vakuuttavan keikan sekä Tavastialla että kirkossa, Turunen kehuu. Ohjelma alkaa klo 10 ja päättyy aikuisten osalta klo 16 ehtoolliseen.

Nuorille ja nuorille aikuisille on vielä iltaohjelmaa, jossa esiintyvät muun muassa Juhani ja MGtH. Tapahtuman järjestävät Lähetysyhdistys Kylväjä, Suomen Ev. Kansanlähetys, Suomen Raamattuopisto sekä Suomen Ev. Tästä 5-vuotiaan pojan lausahduksesta sai yli vuotta sitten alkunsa Raahen seurakunnan lähetysompeluseuratoiminta.

Seurakunnan keskeltä lähetystyöhön lähtemistä ja lähettämistä pohditaan Lähetyksen kesäpäivillä Tarinat lähetyselämän ihmeistä jatkuvat nukketeatterin näyttämöllä Matin matkassa maailmalle. Lähetysmaailmassa on Kylväjän työalueiden lisäksi esillä tämä tuore työmuoto ja muuta lähetyskasvastusmateriaalia. Päivillä syvennytään myös reformaation ja itsenäisyyden juhlavuoden teemoihin.

Raamattuopetusten, urheilutapahtumien ja kanavien päätteeksi illan kirkkohetket vievät syvemmälle rukoukseen. Kylväjän perustajan Per Wallendorffin kirja Taivasten valtakunnan salaisuus tarjoillaan Jukka Leppilammen musiikin ympäröimänä. Tuttuun tapaan ohjelmassa on lapsille ja nuorille maistuvaa menoa.

Seurakunnan edustajien tapaaminen on lauantaina Mukana Oulun hiippakunnan kansainvälisen työn hiippakuntasihteeri Matti Laurila ja kotimaantyön johtaja Hanna Lindberg. Kesäpäivien koko ohjelmaan pääset tutustumaan tästä. Rabbin opetushetki iltamyöhällä pienessä sefardijuutalaisten synagogassa Jerusalemissa oli juuri päättynyt.

. HALPAA PUHELINSEKSIÄ DILDO HOMOSEKSUAALISEEN KALUUN

De senaste 80 åren har bara en handfull rättegångar hållits. Danmark har upphävt en mer än år gammal lagparagraf mot hädelse. Ilman kavaluutta ja Tuliportaat. Nainen ei anna periksi, nainen pitää puolensa ja rahansa, mutta ei osta niillä rakkautta. Areenassa on katsottavissa draamaa rahan arvon tuntevista naisista, bisnesuvuista ja pankkimaailman laeista.

Toivottujen draamojen paketista löytyvät mm. Ilman kavaluutta — Katso draamaa bisneksestä ja bisnessuvuista Yle Areenassa. Suomen toinen 8 km ylittänyt vuorikiipeilijä haastattelussa. Vuorikiipeilijä Tuula Nousiainen nousi ensimmäisenä suomalaisena naisena maailman kuudenneksi korkeimman vuoren, Cho Oyun huipulle.

Samalla hän ylitti vasta toisena suomalaisena maagisena pidetyn metrin korkeusrajan. Nousiainen saapui Lauantaivekkariin syksyllä kertomaan saavutuksestaan.

Ira "Mimmu" Turunen toimii ensimmäisenä suomalaisena jääkiekkovalmentajana Yhdysvaltojen naisten yliopistosarjassa. Joukkueen luotsaminen on muutakin kuin valmentamista.

Tosi tarina -sarjan Mimmu-jakso on henkilökuva, jossa seurataan hänen joukkueensa valmistautumista kohti kauden ratkaisuottelua. Ensimmäiset naiskansanedustajat ja muita sankarittaria. Ruttuisessa paperilapussa luki haaleansininellä kuulakärkikynällä kirjoitettuna nimiä allekkain: Tove Jansson, Virpi Hämeen-Anttila, Pirjo Honkasalo… Kauppalistan tapaan se muistutti jääkaappini ovessa siitä, mitä ei kannata unohtaa.

Olli Ahvenlahden juontamaa musiikkisarjaa esitettiin — Yleisradion hovikapellimestari Olli Ahvenlahti juonsi vuosina —94 tv-katsojien toivekappaleille omistettua Suomen suosikit -musiikkiviihdeohjelmaa. Suorina lähetyksinä esitetyn sarjan lavasteissa nähtiin ja kuultiin kotimaisten artistien lisäksi myös ulkomaisia listamenestyjiä.

Onnekaimmat toivojat pääsivät rupattelemaan idoliensa kanssa puhelinyhteyden avulla. Vuoden eduskuntavaaleissa naiset saivat äänestää ensimmäisen kerran ja asettua vaaliehdokkaiksi. Äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden saaminen oli pitkä prosessi, joka kytkeytyi ensimmäiseen sortokauteen ja luvulla alkaneeseen tasa-arvotaisteluun. Kymmenistä tuhansista saarista ja kallioluodoista koostuvaa Lounais-Suomen saaristoa on usein pidetty maailman kauneimpana saaristona.

Aluetta ja sen katoavaa elämäntyyliä käsiteltiin Arvi Auvisen tekemässä vuonna valmistuneessa ohjelmassa Taistelu saaristostamme. Siinä etsittiin vastauksia saariston kulttuurisiin, taloudellisiin ja geopoliittisiin kysymyksiin. Tunteet olivat pinnassa, kun jääkärien pääjoukko palasi Suomeen Heidän lähtiessään maa oli elänyt sortokautta, nyt se oli ajautunut sisällissotaan.

Tauno Kuusimäen radio-ohjelmassa kuullaan ainutlaatuista ensi käden tietoa tapahtumien kulusta ja jääkärien tunnelmista heidän itsensä kertomana. Tällaisen Viron olemme suomalaisissa ohjelmissa nähneet. Suomenlahden yli voi kirkkaalla säällä nähdä paljain silmin. Läheisyys ei kuitenkaan yksin selitä sitä, miksi suomalaiset ja virolaiset tuntevat toisensa niin hyvin. Oli nimittäin aika, jolloin lähelle oli pitkä matka ja vain radio- ja tv-signaalit ylittivät Suomenlahden.

Tähän artikkeliin on koottu ajankuvia, dokumentteja ja yhteisohjelmia, joiden kautta me olemme oppineet Viroa tuntemaan. Eläköön Suomi ja Viro, enemmän kuin vain naapurit — elagu Soome ja Eesti, rohkem kui ainult naabrid!

Vuonna esitetyssä Kamrat Eesti -sarjassa toimittaja Anna Laine kiersi Viroa ja selvitti, millainen valtio naapurimaastamme oli kehittynyt. Surkeimmissa suomalaisissa stereotypioissa Viroa pidettiin takapajulana, josta kannatti käydä vain hakemassa halpaa viinaa. Kamrat pyrki murtamaan ennakkoluuloja tutustuttaen suomalaiset virolaisiin — taviksiin ja julkkiksiin, eri alojen ammattilaisiin ja asiantuntijoihin.

Kuunnelmat valottavat veljeskansan vuotista historiaa. Viro julistautui valtioksi helmikuussa Kansakunnan vaiheisiin on mahtunut sotaa ja vieraita valloittajia, mutta myös kukoistavaa kulttuuria ja suuria kirjailijoita. Jaan Krossin ja Hella Wuolijoen kirjoittamat kertomukset valottavat Viron historiaa luvun alusta sotavuosiin. Käymme Eino Leinon matkassa luvun kulttuuripiireissä Virossa ja hengitämme raikasta, kolminkertaista kevättä: Omien elokuvien luettelon lukeminen synnyttää monia tunteita.

Omien elokuvien luettelon lukeminen synnyttää monia outoja tunteita: Ikävää ennen kaikkea yhdessä tekemistä kohtaan. Jokainen elokuva syntyy monessa vaiheessa, monen ihmisen taiteellisen työn tuloksena, mutta vain ohjaaja näkee ne kaikki.

Liian paksu perhoseksi ja muita Heidi Köngäksen ohjauksia. Lämpotila oli laskenut Ankarat pakkaset kurittivat Helsinkiä tammikuussa Lämpötila laski kolmenkymmenen pakkasasteen tietämille, kun Nikolai Ryzhkov aloitti ensimmäisen Suomen-vierailunsa Neuvostoliiton pääministerinä. Pakkanen teki tepposensa myös lentokentän tervetulosoittokunnalle.

Torvisoittimet valahtivat pahasti epävireisiksi kylmyydessä. Vanha tammikaunotar pysyi pitkään paikallisten salaisuutena. Mystinen tammikaunotar on kasvanut Lohjansaaren kuusikon siimeksessä satoja vuosia.

Paavolan tammi nousi nettijulkkikseksi Antti Huttusen artikkelin myötä syksyllä Ylen Uudenmaan uutiset vieraili tammen juurella kesällä ja haastatteli Huttusta tammenlehvien alla. Yle Tunnuksen käyttöehdot ovat muuttuneet Hyväksyn käyttöehdot Hyväksyn myöhemmin. Jukka   Lindfors Yle. Päätoimittajalle potkut Sarjakuva ehti olla Kaltion nettisivuilla muutaman päivän, kunnes siitä tehtiin valitus lehden hallitukselle. Kulttuuritaistoja ja sensuuria Terho Pursiaisen kirjasesta kanneltiin tuomiokapitulille Taiteellinen seksiskandaali Jyväskylän kesässä Ylioppilaslehti kirkon hampaissa Viihteen mustat listat eivät kuolleet luvun myötä Salama oikeuden edessä.

Uusimmat artikkelit Luetuimmat Aiheeseen liittyvää. Tahroja parketilla — vai miten se meni? Testaa, tunnetko Suomi-klassikoiden lyriikat! Oikeushammaslääkäri Helena Ranta elämäntyöstään: Ihmisen mielikuvitus pahuudessa on rajaton Helena Ranta on painottanut urallaan kuolleiden oikeuksia. Päijännetunneli Pääkaupunkiseudun vedentarpeen kasvu ja talousveden huono maku herättivät henkiin ja lukujen jättihankkeen, raakavesitunnelin Päijänteestä. Pelastusarmeijan soittokunta Halleluja, synneistä pois!

Karhuemo Sulo Karjalainen Dokumentti vuodelta Iranin nuorten ristiriita — vapautta ja juhlintaa henkensä kaupalla Miten Iranin nuoret juhlivat salaa, henkensä kaupalla? Tarinoita sananvapaudesta Milloin olet rajoittanut sananvapauttasi? Muhammed-pilapiirrosjupakka herätti keskustelua sananvapaudesta Tanskan profeettakuvat synnyttivät väkivaltaisia mellakoita. Feeniks- ja steinerkoulut tarjoavat vaihtoehdon peruskoululle Suomessa on tarjolla vaihtoehtoisia kouluja tavallisen peruskoulun rinnalle.

Stämplas som terrorister och islams fiender — liberal moské i Berlin dras med hets och hot Hopp om mer inflytande för liberala muslimer. Religionen har blivit någonting som vi vill skuffa undan Vi behöver mera kunskap om religion för att inte vara rädda. Danmark avskaffade årig hädelseparagraf De senaste 80 åren har bara en handfull rättegångar hållits.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto. Ilman kavaluutta ja muuta kotimaista draamaa bisneksestä ja arvonsa tuntevista naisista Areenassa Toivottua draamaa mm.

Ilman kavaluutta ja Tuliportaat Nainen ei anna periksi, nainen pitää puolensa ja rahansa, mutta ei osta niillä rakkautta. Kahdeksan kilometrin nainen Tuula Nousiainen Suomen toinen 8 km ylittänyt vuorikiipeilijä haastattelussa. Naisia elämänsä pääroolissa — dokumentteja ja haastatteluja innostavista naisista Ensimmäiset naiskansanedustajat ja muita sankarittaria. Olemme mukana maailman merkittävimmässä tehtävässä. Uskonpuhdistuksen syntyvaiheet opettavat, mikä merkitys on yksittäisten ihmisten uskolla, joka kiinnittyy tarpeeksi syvälle.

Martti Luther ei tietoisesti pyrkinyt kansan- tai kirkonjohtajaksi. Arkana ja jopa vastaanhangoittelevana hän joutui isoihin mittelöihin löytämänsä totuuden puolesta.

Sen löydettyään hän neuvoi muitakin: Vaikka Luther itse tai taivaan enkeli opettaisi toisin, olkoon hän kirottu. Yksilönvastuu ja yhteiseksi pappeudeksi kutsuttu mullistava asenne Jumalan ja ihmisen välisessä suhteessa teki ihmisistä itsenäisempiä ja kanavoitui kamppailujen jälkeen yhteisöä rakentavaksi voimaksi.

Uskon uudistuminen syveni aste asteelta niin, että se lopulta kosketti koko yhteiskuntaa. Hengellistä taistelua käytiin rippituolin sijasta arkielämässä. Luther ohjasi ihmisiä arkuudella ja rohkeasti uurastamaan Luojansa edessä: Nyt olisi taas harjoituksia tarjolla. Kutsu lähetyselämään on kantanut hyvää satoa. Kymmenkunta uutta koulutettavaa aloittaa syksyn lähetyskurssilla.

Talouskäyrän sukellus kutsuu syvemmälle yhteiseen lähetys- ja rukouselämään. Pyydämme syvenevää synnin ja armon tuntoa ja uskoa tulevaisuuteen. Konkurssi ei tule vielä huomenna. Hoidamme vastuullisesti henkilö- ja talousresursseja. Tilastojen mukaan muslimien määrä maailmassa kasvaa kristittyjä nopeammin. Pew Research Center arvioi, että nykyisellä vauhdilla islam saattaa olla suurin uskontokunta vuoteen mennessä. Syyksi esitetään korkeaa syntyvyysastetta ja nuorta väestönrakennetta.

Tiedän vielä paremman syyn: Sama pätee juutalaisuuteen, joka on säilyttänyt hajaannuksessakin identiteettinsä toisten kansojen joukossa. Toisin kuin kristinuskossa, Jumalan kansaan kuuluminen ei muslimille tai juutalaiselle pohjimmiltaan ole uskonasia. On kyse tavasta olla olemassa.

Lasten kirja islamista sanoo sen selkeästi: Tekee mieli leikitellä ajatuksella. Mitä tapahtuisi, jos kristinusko olisi sen piiriin kuuluville elämäntapa, riippumatta siitä uskooko sen sanomaan tai ei?

Näyttäisikö Kirkko ja kaupunki -lehti vähemmän vapaa-ajattelijoiden julkaisulta? Pilkkaisiko kristillinen valtamedia vähemmän herätyskristillisyyttä? Suoristuisiko kansakuntamme moraalinen selkäranka kun nuorille kerrottaisiin, mikä on sallittua ja mikä ei, heistä huolehtimista pidettäisiin yhtenä tärkeimmistä elämäntehtävistä ja Raamatun elämänohjeiden ja kymmenen käskyn noudattamiseen ohjattaisiin kaikkia kansalaisia vauvasta vaariin?

Sillä, että ihmisille kerrotaan ja esimerkillä näytetään, miten pitää elää, on yhteiskunnan kannalta valtava merkitys. Islamiin ja juutalaisuuteen verrattuna kristinuskon haavoittuva dynamiikka on toisenlainen: Kaikissa valtakunnissa toteutuu tämä: Ratkaiseva on, mitä maahan kylvetään.

Orja oli asemansa vuoksi sopiva roolimalli kristitylle. Roolimalliksi tuli Herran kärsivä palvelija Jes. Tämän vuoksi jo ensimmäisten seurakuntien johtajiksi saattoi nousta orjia.

Yhteiskuntajärjestystä alettiin nakertaa sisältäpäin: Jumalan Poika on antanut arvon kaikkien alhaisimmille tulemalla yhdeksi heistä. Islamia ja juutalaisuutta tutkimalla voimme nähdä, miten suuresti elämäntapa muokkaa yhteisöä. Kristinuskon mahdollisuudet ovat siinä, ymmärrämmekö katoamattoman siemenen arvon 1. Ainutlaatuinen lajike on jalostettu kasvamaan silloin, kun se on jyrkimmin epäajanmukainen.

Matka siemenestä leiväksi on pitkä. Se on kutsu kaikille Kylväjän apulaisille työhön ja vaivannäköön. Kylväjälle kallisarvoisinta on siemen… On kyse kokonaisvaltaisesta, ihmiselämän kaikki ulottuvuudet läpäisevästä liittymisestä Raamatun todistukseen Jeesuksesta. Pohjoismaisen polttoaineketjun suomalainen omistaja kuvasi päätöstään tukea Suomen hiihtoa vuoden Lahden MM-kisojen doping-skandaalin jälkeen. Muut sponsorit olivat lähteneet kohun seurauksena.

Nyt, 16 vuotta myöhemmin, mies iloitsi ja istui katsomassa suomalaisten voitonjuhlia MM-kisoissa. Kysyttäessä hän kertoi, että hänen edelleen jatkuva tukensa hiihtoliitolle ei ole perustunut menestykseen ja mitaliodotuksiin vaan liiton antidopingtyön ja nuorisotyön turvaamiseen. Vastustus, yleinen mielipide ja häpeä mittaavat tehokkaasti motiiveja ja vakaumusta.

Mitä olen valmis tekemään oikeaksi uskomani asian vuoksi yleisestä mielipiteestä huolimatta tai sitä vastaan? Kohtalaisen vähän me kristityt olemme Suomessa joutuneet tällaisia asioita miettimään.

Tässä lehdessä lähetystyöntekijä miettii, mikä pakko on istua autojonossa ja katsoa, kun nuoret sylkevät sivuikkunoihin. Jaksanko luovia työpaikalla, jossa ulkomaalaista vastaan juonitaan ja juorutaan?

Onko tämä sen arvoista? Juurilla kasvamisen juhlavuonna tutkailemme motiivejamme lähetystyössä mukana olemiseen. Ilolla täytyy siis olla paljonkin tekemistä motiivien kanssa.

Ilon alkulähde ja kohde on Jumala, siksi se ei riipu siitä, mitä meissä ja meidän ympärillämme tapahtuu. Keskellä vastoinkäymisiä ja kärsimystä voi kohdata syvän ja väkevän ilon, joka syntyy siitä tietoisuudesta, että armahdettuna syntisenä saa olla työssä mukana ja siitä, mikä odottaa. On sanottu, että syvintä tuskaa ikuisessa kadotuksessa tuottaa se, että ihminen ei elämänsä aikana tarttunut tarjottuun pelastukseen.

Millaista lienee ikuinen ilo? Siihen voisi liittyä väkevää kiitollisuutta siitä, että sai olla mukana ulottamassa pelastusta heille, jotka eivät muutoin olisi saaneet mahdollisuutta kuulla ja ymmärtää hyvää uutista. Olemme kuin salapoliisikertomuksessa, jossa Mestari­etsivä lopulta kokoaa väen isoon saliin ja ratkaisee ja selittää mysteerin, joka on näyttänyt sekavina vyöryvinä tapahtumina ja outoina juonenkäänteinä.

Luotamme siihen, että Jumala pystyy kääntämään myös olosuhteet ja tapahtumat omien suunnitelmiensa toteuttamiseen 1. Kylväjä ja bangladeshilainen yhteistyökumppani BLM-F ovat päättäneet toteuttaa molemmat tälle vuodelle Bangladeshiin suunnitellut kehitysyhteistyöhankkeet Suomen ulkoministeriön kielteisestä hanketukipäätöksestä huolimatta. Hankkeiden alkuperäinen yhteisbudjetti vuodelle olisi ollut euroa. Toinen hankkeista on ruokaturvahanke, jolla pyritään mm. Toinen hanke on terveys- ja turvallisuushanke, jolla pyritään vähentämään onnettomuuksia ja lisäämään kylien ensiapuvalmiutta.

Pienten budjettien takia BLM-F on joutunut säästämään rahaa tekemällä henkilöstövähennyksiä ja se on päättänyt myydä toisen projektiauton myöhemmin tänä keväänä, Kylväjän kehitysyhteistyökoordinaattori Rowan Clusker kertoo. BLM-F ja Kylväjä miettivät parhaillaan myös kehitysyhteistyön tulevaisuutta ja tutkivat uusia rahoitusmahdollisuuksia nyt kun on tullut vaikeammaksi saada tukea Suomen ulkoministeriöltä.

Johanna ja Jüri Perendi siunattiin matkaan poikansa Toukon kanssa sunnuntaina He ovat lähdössä Japaniin, Johanna toiselle työkaudelle, Jüri ensimmäiselle.

Se muistuttaa siitä, että lähetystehtävä on tarkoitettu jokaiselle kristitylle. Perendien matkaansiunaaminen heidän muissa nimikkoseurakunnissaan Vihdissä ja Joensuussa oli jo aiemmin tänä vuonna.

Japanissa Perendit asettuvat Johannalle tuttuun Okayamaan, jossa Jürikin on vieraillut aikaisemmin. Jüri aloittaa kielikoulun ja Johanna jatkaa tuttuja töitään Toukon ehdoilla. Luvassa on ainakin englannin opettamista, kanttorin tehtäviä ja opiskelijatyötä. Tavoitteena on tutustua alueen äiteihin ja lapsiin, ja katsoa, mitä heidän kauttaan avautuu.

Kylväjän läheteistä heitä on odottamassa Japanissa Lea Lukka, joka työskentelee Midorigaokan ja Seishinin seurakunnissa. Rukoillaan Perendien lähtövalmistelujen, matkustamisen ja Japaniin asettumisen puolesta. Afrikkalaisen anglikaanipiispan tuskastunut kysymys amerikkalaiselle kollegalleen päätti pitkän keskustelun seksuaalietiikasta Raamatun äärellä.

Runsaassa 20 vuodessa suhtautuminen sukupuoleen, seksuaali­etiikkaan ja homoseksuaalisuuteen on tuonut protestanttisen kristillisyyden sisälle näkyvän repeymän, joka on vihdoin ja lopullisesti saavuttanut myös Suomen. Ne, jotka kuvittelevat, että kyse on kristinuskoksi kutsutun maailmanlaajan ilmiön kahdesta haarasta, yhden ja saman viinipuun erilaisista oksista, erehtyvät pahan kerran.

Ero on radikaali, koska haarat eivät kasva samasta juuresta. Millainen kasvi uhkaa parissa vuosikymmenessä tukahduttaa ja vallata vuosituhantisen kasvuston? Siemenen kylvi yhdysvaltalainen feministiprofessori Judith Butler teoksellaan Hankala sukupuoli Gender Trouble.

Teorian perusväittämä oli, että ihmisen sukupuoli ei määrity kehon biologiasta käsin sex vaan rakentuu sosiaalisesti gender yksilön valintana. Butlerin kuuluisin teesi on, että sukupuoli ei ole olemista vaan tekemistä. Butlerin sukupuoliteoria on käynnistänyt massiivisen ja käsittämättömän vaikutusvaltaisen poliittisen liikehdinnän. Se on pyyhkäissyt länsimaisen yliopistomaailman läpi ja synnyttänyt lukemattomia oppituoleja ja tutkimuskeskuksia.

Sen vaikutus näkyy erityisesti koulumaailmassa nuorten ja murrosikäisten keskuudessa, minkä satoa tullaan korjaamaan pitkään. Sukupuoliteoria ohjaa suvereenisti länsimaisia lainlaatijoita. Viimeisen 15 vuoden aikana 20 maassa avioliittoinstituutio on avattu samaa sukupuolta oleville. Kristillisille kirkoille sukupuoliteoria on kuolemanvakava asia, koska se panee kirveen raamatullisen ihmiskäsityksen juurelle.

Katkaisemalla juuret Raamattuun se käytännössä estää kutsun, valtuutuksen ja lähettämisen. Ei ole mahdollista uskoa ja luottaa rakastavaan Jumalaan uskomatta Raamattuun, jonka välityksellä hän ilmoittaa itsensä. Vain Raamatun valossa selviää sekin, että luodun ja lunastetun ihmisen, miehen tai naisen, arvoa ja ikuisuutta määrittää oleminen eikä tekeminen.

Nähtiin, että Jumalan sanassa on oma sisäinen voima, joka vakuuttaa ja liikuttaa: Lutherin lausumaa voisi ehkä nimittää hänen määritelmäkseen lähetyskutsusta. Kutsu on edelleen voimassa. Sanan viljelyn ohella kutsu varjella on myös voimassa. Sen kutsun Jumala on antanut erityisesti piispoille ja esipaimenille.

Juurillaan kasvava Kylväjä korostaa juhlavuonna raamattutyötä ja se merkitystä lähetystyössä ja työalueiden arjessa. Raamattuopistolla paikalla ollut seurakunta siunasi ja lähetti ryhmän pakolaistyöhön Ateenaan:

Seksi sivut homoseksuaaliseen sihteeri oulu

Seksi sivut homoseksuaaliseen sihteeri oulu